ΑΦΟΙ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΞΕΝΑΚΗ




Το ελαιουργείο ΑΦΟΙ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ ΞΕΝΑΚΗ ιδρύθηκε το 1984 στις Καλύβες Αποκορώνου στο νομό Χανίων Κρήτης. Από την ημέρα ίδρυσης μέχρι και σήμερα προσφέρουμε ανελλιπώς τις υπηρεσίες μας στους ελαιοπαραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, φροντίζοντας για την καλύτερη δυνατή απόδοση της σοδειάς τους.
 Έχοντας ως γνώμονα αυτό τον σεβασμό προς την ελιά και τον πελάτη όλα αυτά τα χρόνια, επενδύουμε στην αναβάθμιση του υλικοτεχνικού μας εξοπλισμού με σύγχρονα μηχανήματα και πλαισιώνουμε το εργοστάσιο μας με αξιόπιστο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό.
 Το ελαιουργείο μας στεγάζεται σε ένα χώρο εξακοσίων (600) τετραγωνικών μέτρων και διαθέτει δύο γραμμές παραγωγής, μία νέα σύγχρονη φυγοκεντρική μονάδα ψυχρής άλεσης (θερμοκρασία παραγωγής < 27 °C) δυναμικότητας τεσσάρων (4) τόνων ανά ώρα καθώς και μια μονάδα κλασικού τύπου με πέτρινους μύλους & πιεστήριο με ντορμπάδες (θερμοκρασία παραγωγής 0 °C). 
 Έχοντας λάβει τις απαραίτητες πιστοποιήσεις ISO 22000 : 2005 για την ασφαλή διαχείριση τροφίμων καθώς και από τον οργανισμό ελέγχου και πιστοποίησης βιολογικών προϊόντων ΔΗΩ, το ελαιουργείο μας είναι σε θέση να αναλαμβάνει την έκθλιψη βιολογικού ελαιοκάρπου και να παράγει εξαιρετικά παρθένο βιολογικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και άριστης γεύσης.
 Το ελαιόλαδο που παράγει το ελαιουργείο ΑΦΟΙ ΣΤΥΛ. ΞΕΝΑΚΗ είναι εύγευστο, με ιδιαίτερο άρωμα και γεμάτο θρεπτικά συστατικά.


Οι πωλήσεις χονδρικής της 
κλασικής και φυγοκεντρικής 
μονάδας γίνονται αποκλειστικά 
κατά την διάρκεια της ελαιοκομικής
 περιόδου και χρειάζεται έγκαιρη 
ενημέρωση ώστε να κρατηθεί
 απόθεμα στις δεξαμενές του ελαιουργείου.  

Παρεχόμενες ΥπηρεσίεςΈκθλιψη ελαιοκάρπου στη φυγοκεντρική μονάδα ψυχρής άλεσης.
Έκθλιψη ελαιοκάρπου στην κλασική μονάδα. 
  • Προαιρετική μεταφορά ελαιοκάρπου από το αγροτεμάχιο του
  •  παραγωγού στην μονάδα μας.
  • Προαιρετική μεταφορά ελαιολάδου από την μονάδα μας στην έδρα του
  •  παραγωγού.
  • Δυνατότητα εξεύρεσης συνεργείων για την συγκομιδή του ελαιοκάρπου.
  • - Η ΕλιαΤο δένδρο της ελιάς εμφανίστηκε στην περιοχή της
  •  Μεσογείου πριν χιλιάδες χρόνια και από εκεί εξαπλώθηκε στις γύρω χώρες.
Πιστεύεται ότι από τη Νεολιθική Εποχή  στον Αιγιακό κόσμο ανάμεσα
 στους βρώσιμους  καρπούς περιλαμβάνονταν και η συλλογή καρπών αγριελιάς
 (Olea europaea oleaster).
Στα τέλη της Νεολιθικής Εποχής χρονολογούνται άλλωστε 
και τα παλαιοτέρα ως τώρα δείγματα γύρης ελιάς που 
διαθέτουμε και τα οποία προέρχονται από την Κρήτη και τη Βοιωτία.


Στην Νίσυρο, την Κύμη 
και την Σαντορίνη, 
βρέθηκαν απολιθωμένα
 φύλα της Ευρωπαϊκής 
Ελέας που χρονολογούνται 50.000 χρόνια.
Η Ελληνική μυθολογία

 αναφέρει την ελιά 
ως δώρο της θεάς Αθηνάς όταν έγινε
 διαγωνισμός ανάμεσα 
σ' αυτήν και το θεό Ποσειδώνα 
για το ποιος από τους δυο θα 
έδινε το όνομα του στην πόλη.
 Κατά την μυθολογία 
ο Ποσειδώνας χτύπησε με την
 τρίαινα τον ιερό βράχο της Ακρόπολης και αμέσως ξεπήδησε 
ένα κύμα αλμυρού νερού που αργότερα ονομάστηκε "Ερεχθηίδα" θάλασσα.
 Όταν χτύπησε η Αθηνά τον ιερό βράχο με το ραβδί της ξεπετάχτηκε
 ένα δέντρο ελιάς γεμάτο καρπό, το οποίο θεωρήθηκε ως η υπόσχεση
 για δόξα και ευημερία της πόλης.
Η ελιά από αρχαιοτάτων χρόνων
 εμφανίζεται στους μύθους, 
στις παραστάσεις και στην 
ιστορία των λαών στις χώρες που φύεται. 
Η ελιά αποτελούσε ανέκαθεν 
σύμβολο ευημερίας, ειρήνης, γονιμότητας
 και ευφορίας. Για να καταλάβουμε
 την κοινωνική σημασία της ελιάς
 πρέπει να θυμηθούμε ότι στην 
αρχαία Ελλάδα οι νικητές
 των Ολυμπιακών αγώνων
 στέφονταν με ένα στεφάνι ελιάς
 και έπαιρναν σαν δώρο ελαιόλαδο.

Ο λαός μας ταυτίστηκε από νωρίς πολύ με την ελιά και το ελαιόλαδο

Το συνέδεσε με πολλές  εκδηλώσεις της ζωής του και αποτέλεσε 
στενό κομμάτι της κοινωνικής, οικονομικής και καλλιτεχνικής του
 έκφρασης, επινοώντας όλο και περισσότερες τεχνικές χρήσης του. 
Σύντομα ανακάλυψε την ιαματική του ιδιότητα και την χρήση
 του σαν καλλυντικό και ακόμα και σήμερα εξακολουθεί να το
 χρησιμοποιεί σε πολλά προϊόντα ομορφιάς.